vrijdag 14 mei 2010

Rijstevlaai met kokos en gember

Het beste van tweewerelden: de vulling van oer-Hollandse rijstepap krijgt een oosters accent met kokos, gember en limoen. Verrukkelijk met een saus van bananenlikeur!

Benodigdheden:
60 g boter
250 g bloem + extra
1 zakje instant gist
100 g suiker
1 zakje vanillesuiker
100 mll lauwe melk
3 eieren
zout
2 stengels citroengras (sereh), in stukken van 5 cm
1 citroen (liefst biologisch) 
10 cm gemberwortel, in plakken van 1 cm
7¤ dl kokosmelk
150 g dessertrijst
extra nodig: ingevette vlaaivorm (28 cm Ø)

Smelt 35 g boter net vloeibaar. Meng de bloem, gist, 25 g suiker, vanillesuiker, melk, 1 losgeklopt ei, zout en de gesmolten boter door elkaar. Werk de bloem met je vingertoppen vanuit de buitenwand van de kom naar binnen. Kneed het tot een soepel deeg, voeg evt. nog wat melk toe. Dek het deeg af met plasticfolie. Laat het deeg op kamertemperatuur 2 uur rijzen.
Kneus de stukken citroengras. Boen de citroen goed schoon en rasp het geel van de schil. Breng het citroengras aan de kook met de gember, kokosmelk, citroenrasp en een mespunt zout. Roer de rijst door de kokende melk en blijf roeren tot de melk weer kookt. Draai het vuur laag en laat de rijst in ± 45 min. garen. Roer af en toe.
Neem de pan van het vuur en verwijder citroengras en gember. Roer 75 g suiker en 25 g boter door de rijstepap. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ronde lap (32 cm Ø). Bekleed de vlaaivorm ermee. Prik met een vork gaatjes in de bodem en laat het deeg nog eens 30 min. rijzen.
Verwarm de oven voor op 180°C. Splits 2 eieren. Roer de dooiers door de rijstepap. Klop de eiwitten stijf en spatel deze er ook door. Schep de rijstepap in de vlaaivorm, strijk de bovenkant glad. Bak de rijstevlaai in 40 min. gaar in het midden van de oven. Laat de taart afkoelen.
Roer een glad mengsel van 1 tl aardappelmeel en 1 el groene bananenlikeur. Breng 3 dl groene bananenlikeur in een pannetje tegen de kook aan. Voeg het likeurmengsel toe en roer totdat het licht gebonden is. Schenk op elk gebaksbordje wat saus en leg er een punt rijstevlaai op.

 En zo ziet hij eruit als hij net uit de oven komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten