zaterdag 25 februari 2012

Tarte bourdaloue

Deeg
150 g bloem
100 g boter
75 g suiker
1 ei

Frangipane
100 g geschaafde amandelen
100 g suiker
40 g zachte boter
1 ei

Vulling
3 handperen
1 vanillestokje
125 g room
1 ei
20 g suiker

Garneren
30 g geschaafde amandelen
3 el abrikozenjam
3 el water
100 g poedersuiker

Deeg
Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin boter met suiker en het ei. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Druk het deeg plat, verpak in plasticfolie en laat het deeg circa 30 minuten opstijven in de koelkast.

Frangipane
Verwarm de oven voor 170 ºC. Maal de amandelen met de suiker fijn in een keukenmachine. Roer de boter en het ei erdoor. Vet de springvorm in met boter. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit. Bekleed de vorm met het deeg en vouw het overlappende deeg terug in de rand voor extra stevigheid. Prik met een vork gaatjes in de bodem en verdeel de frangipane erover. Bak de taart circa 15 minuten in de oven.

Vulling
Schil en halveer de peren en verwijder het klokhuis. Snijd de peren in plakjes van dezelfde dikte en laat ze in de vorm van de halve peer tegen elkaar aan liggen. Zet de peren op de gebakken frangipane en druk ze een beetje plat. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng in een kom het vanillemerg, room, ei en de suiker en schenk over de peren. Bak de taart in circa 45 minuten goudbruin en gaar.

Garneren
Rooster de amandelen in de oven goudbruin. Verwarm de jam met het water en bestrijk de bovenkant van de taart ermee. Bestrooi de rand van de bovenkant van de taart met de amandelen en bestuif met poedersuiker.

4 opmerkingen:

  1. Een heel werk zo te lezen maar prachtig ziet hij er uit.Al op?????

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van Rudolph van Veen of heeft Rudolph deze van jou?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik denk dat dit recept is geleend van Rudolph, wat niet erg is, maar het zou wel zo aardig zijn om dit te vermelden!

    BeantwoordenVerwijderen